Wrap met gegrilde aubergine en een frisse dressing

Benodigdheden:

-wraps

- aubergine in dunne plakken

-tomaat in plakken

- verse spinazie

- feta

- 1 a 2 el griekse yoghurt

- klein teentje knoflook

- wat citroensap

- paar blaadjes munt

- zout en peper

 

Bereidingswijze:

Bestrijk de plakken aubergine met olie en zout en gril ze in een grilpan goed gaar. Maak de yoghurtdressing door de yoghurt met de knoflook, citroensap, munt en zout en peper te mengen. Maak de wraps volgens de verpakking klaar en beleg ze met de spinazie, tomaat, aubergine, feta en dressing.

Eet smakelijk!

 

 

Weetjes over planten van de nachtschadefamilie

Onder nachtschade vallen de aardappel, aubergine, paprika en tomaat. Zoals alle planten bevatten ook nachtschades stofjes om zich te beschermen tegen aangevallen worden door schimmels of opgegeten worden door rupsen. Deze stofjes ken je misschien onder de naam antinutriënten. In nachtschades zitten antinutriënten genaamd alkaloïden. Deze chemische verbindingen zijn de enige natuurlijke afweermiddelen die de planten kunnen inzetten om zichzelf te beschermen; ze kunnen immers niet bijten of wegrennen. Sommige van die stofjes zijn voor insecten, schimmels of bepaalde dieren dodelijk, terwijl ze voor mensen geen gevaar opleveren (soms zelfs voordeel!) maar andere zijn ook voor mensen erg gevaarlijk.

Vooral rauw gegeten kunnen deze spierpijn veroorzaken en vooral bij vrouwen vermoeidheid geven. 

Iemand met gezonde darmen kan prima overweg met kleine hoeveelheden antinutriënten zoals alkaloïden in nachtschades. Maar als je al last hebt van je spijsvertering, bijvoorbeeld door een lekkende darm, een auto-immuunziekte (vaak veroorzaakt door een lekkende darm), of de families bacteriën in je darmen zijn niet goed van samenstelling dan neemt de kans toe dat je niet goed tegen nachtschadeplanten kan.

Daarom is variatie zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat je nooit teveel van iets binnen krijgt!